Mennesker og planter har levd i sameksistens til alle tider. Vi har eventyr om plantenes natur, og historier om personer som har kjempet plantenes sak gjennom historien. Siden ung alder har Mari fortalt om ugress, kratt, mose, lyng, trær og tisteler.

I 2021 fortalte Mari om trær i forestillingen “Skogens stemme” med Charlotte Øster. Barn fra skoler i hele Tønsberg komm ut i skogen, gikk barbeint, fikk lære om trær og lytte til skogens lyder. Fårestillingen var utviklet av Georgiana Keable og Charlotte Øster.

Mari fortalte også botaniske eventyr i LittSør festivalen på Holmlia bibliotek.

Tidligere produksjoner:

Den to-språklige fårestillingen med Afghansk og Norsk: Bozak Chini var utarbeidet av Alf Martin Lie, Jan Kabir, Amin Senatorzade og Mari Jerstad med regi av Georgiana Keable. Fårestillingen har vært spilt i flere år og er på skoleturne våren 2021 (der corona restriksjonene tillater det). Mari overlater den Norske forteller rollen til Alf Martin i denne turneen. For mer info og video av denne fårestillingen se fortellerhuset.no.

Ugressens historier (2016) og Helter fra grøftekanten (2017)

Et fortellerprogram og verksted for skoleklasser på 3. og 4. trinn. Det er med Charlotte Øster Georgiana Keable og Mari Jerstad. Barna fordyper seg i utvalgte nyttevekster gjennom fantasi, lek, sansing og kunnskap.

Vi forteller om de spennende og de dramatiske livene til urtemedisinere. Den britiske Nicholas Culpeper ga kunnskap om nyttevekster til folket. Den franske gutten Maurice ga aldri opp sitt vennskap med plantene.

Gjennom eventyr og fortellerkunst formidler vi historisk bruk av planter som medisin.

Barna blir engasjert i lek, dialog og sanseopplevelser; smak, lukt og syn til disse velkjente urtene som finnes både i og rett utenfor skolegården.

Mer info fra den kulturelle skolesekken

Urtemedisin har vært overført fra generasjon til generasjon – også gjennom levende, kreativ eventyrfortelling. Hver plante har en historie. Hver plage har en sammenheng med det større bildet. Livene til historiske figurer fra Avicenna til Maurice Messegue og fra Paracelsus til Nicholas Culpeper former deler av historien som kan minne oss om verdien av vår lokale natur og dets nytte til våre problemer.

Mari Jerstad jobber som forteller for barn og  voksne av alle aldere.

Mari har lært fortellerkunst fra sin mor, farmor og mormor som lærte fra sine formødre. Sammen med sine søstre har hun spilt in boka til sin mor “The Natural Storyteller” av Georgiana Keable. Hør boka her eller les om den prisvinnende boka her. Lydboken kom ut i 2020.