Gudinneblomsten. Artemisia vulgaris.

Det botaniske navnet har opphav hos gudinnen Artemis, skogens og dyrenes gudinne, så vell som gudinnen for helbredelse, fruktbarhet og fødsel. Det er ikke uten grunn at denne plantes assosieres med Artemis. Denne planten skal ikke brukes av gravide! Den ble brukt ved en rekke plager i lang tid, også ved fødsel.

I Englands tilige gynokologiske verk “A medeval womans guide to health” anbefales blandt annet Burot i badevannet i noen tilfeller under fødsel. I Norge har den også vært gitt til kyrne ved kalving.

For meg er Burot en meget feminin plante. Jeg syntes den passer for mange av oss vestlige kvinner som lever i et samfunn preget av maskuline verdier som trenger rom for det feminine. Det kan også passe for menn som trenger kontakt med det femiline i seg selv.

Det er ikke fordi blomsten er så vakker å se på som en rose. Hvis du bruker tid med denne planten ser du at styrken i det feminine ligger ikke yttre ting (som bilder i sosiale medier).

Burot er et av de mildere Artemisia artene, det finnes også Malurt, Abrodd og flere. Det betyr ikke at det er mangel på styrke, men heller at det er mulig å ta over tid. Burot er den mest utbrette der jeg bor. Datteren min strekker ofte ut hånda si og stryker blomstene på vei til barnehagen. Noen ganger drar hun med seg noen frø og kaster dem etter seg på veien.

Burot har mange andre medisinske bruk som jeg ikke skal gå inn på her. Det er en nydelig plante jeg kan anbefale alle å studere. Dersom du vil bruke den medisinsk anbefaler jeg å snakke med helsepersonell.

Jeg ville dele denne nå som buroten er i blomst, nå som hun er så fin. Til medisin sankes bladene før blomstring eller rota etter blomstring. Dette er ikke tiden for bruk, dette er tiden for beundring.