Parkslirekne (Reynoutria japonica). En plante som er sykt glad i livet og gjerne vil vokse seg stor og sterk! 💚💪💚

En opp til 2 m høy flerårig urt som kan få 3 meter dype røtter og spre seg 7 meter bortover! Hvis du har denne i hagen er det ikke sikkert du har mye annet.

Den kommer opprinnelig fra Asia der den verdsettes i mat og medisin. Den kom trolig til Norge på slutten av 1800- tallet. Nå er det på høy tid at vi lærer å kjenne dem slik folk i Asia gjør.

I Norge er Parkslirekne vurdert som en plante med svært høy risiko for økosystemet fordi den har stort invasjonspotensiale, den kan kvele andre planter og biomangfold. Derfor er det viktig å ikke spre arten videre og ikke kaste plantemateriale i komposten. Det skal brennes.

Samtidig er dette en verdifull plante! Den har vært verdsatt som en stimulerende plante for sentralnærvesystemet. Særlig har den vært brukt for virus og sopp og for å øke sirkulasjon av blod til områder av kroppen som øyne, hjerte, hud og ledd. Bare for å nevne noe. (Dette er ikke råd til selvmedisinering).

Skudd av parkslirekne kan sankes om våren og kokes som asparagus. Den er litt syrlig i smaken.