De fleste kjenner smaken av einer fra maten. Den gjennomtrengende, krydret og skarpe smaken er både varm og tørr. De modne bærene tilsettes lam, storfekjøtt, grisekjøtt og grønnsaksretter som sauerkraut. Den brukes i drikkevarer som gin. Den tradisjonelle bruken av einer i mat forbindes med effekten av å minske luft i magen og for å øke holdbarheten.

Denne planten har en lang historie i naturmedisinen. Den har vært brukt mot slangegift og andre typer gift. Parasitter i fordøyelsessystemet har den vært brukt i behandling mot.

Men i hovedsak har den vært verdsatt for sin antiseptiske virkning, særlig i urinveiene. Dersom bærene brukes alene kan den irritere hud og slimhinner, derfor har den vært brukt i kombinasjoner med andre indikerte planter i det enkelte tilfellet, som zea mais (mais), plantago major (groblad), og achillea millefolium (ryllik).

Den har en lengre historie av bruk for muskulær og leddrelaterte plager. Et eksempel på dette er bruken for å redusere hevelser i reumatiske plager.

Det er lurt å være varsom med bruken av einer. Den bør ikke brukes i mer enn 4-6 uker daglig, og noen burde unngå den totalt. Dette inkluderer små barn, gravide og folk med nyreplager.