For en fantastisk plante! Det botaniske navnet er Aegopodium podagraria. Det refererer til hvordan denne planten har vært verdsatt som en medisinsk plante. Podagra betyr urinsyregikt, og skvallerkål har vært brukt for dette. Den har også vært brukt som en mildt beroligende agent.

Ved urinsyregikt vil jeg tro at en kombinasjon av omslag og te ville vært brukt der det er utbrudd. Plantens rolle som næringsrik grønnsak har trolig blitt kombinert med en forebyggende diett for folk som har vært utsatt for gikt eller andre lignende plager.

Skvallerkål er en innvandrer som ble ønsket velkommen til Norges kloster hager på en tid da hagepleierne viste hva planten kunne brukes til. Siden har bruken blitt glemt. Det som en gang var en grønnsak og en medisin ble et ugress.

De unge skvallerkål bladene har en deilig litt syrlig smak som erstatter spinat i alle slags gryteretter, i bakst, stekepannen, grønne drikker og supper. Min favoritt rett med bladene er hjemmelaget vegetar samosa med svarte bønner, feta ost, potet og skvallerkål. Har du en favoritt rett med denne planten?